Menu

Werken aan innovatie

maandag 21 december 2020

Hoe moet een gemeente werken aan innovatie om de grote uitdagingen waar gemeenten voor staan op te vangen? Waar liggen de kansen en mogelijkheden? En wat moeten we anders doen? Met een serie van 9 gratis inspiratiesessies helpen we gemeenten op weg. Tijdens de verschillende bijeenkomsten staat steeds een ander thema centraal.

De sessies beslaan een breed scala aan onderwerpen die nu bij gemeenten spelen. Zo weten we bijvoorbeeld dat uitvoering in het fysiek en sociaal domein onder druk staat en dat dit zorgt voor kostenoverschrijdingen. Daar komt nu de coronacrisis bij en daar is het eindpunt nog niet van in zicht. Ook moeten gemeenten steeds complexere taken uitvoeren door de energietransitie en de klimaatwet. Voor de grote steden gelden vooral vraagstukken die gaan over bevolkingsgroei en huisvesting. Al het bovenstaande vindt plaats tegen een achtergrond van voortschrijdende digitalisering die gemeenten sterk verandert; nieuwe technologie verbetert de informatiepositie van de overheid maar verandert ook de rolverdeling tussen de inwoner en de overheid.

Attendeer een collega

Hieronder staat een overzicht van alle inspiratiesessies. Voor wie is in jouw gemeente een inspiratiesessie uitermate geschikt? Wie houdt zich bezig met innovatie, mens- en organisatie, of is degene die verandering goed in gang kan zetten? Stuur dit bericht bijvoorbeeld via LinkedIn of Twitter. Deelname is gratis.

Tijdens de bijeenkomsten laten deelnemers zich inspireren door de sprekers en gaan ze in gesprek met de sprekers en de collega’s. Inschrijven kan voor één, meerdere of voor alle sessies.

De toekomst van Financiën

In 2020 heeft het A&O fonds een verkenning laten uitvoeren naar de impact van digitalisering op de financiële functie van gemeenten. Robotisering en Artificial Intellingence gaan helpen om de bedrijfsvoering financiën van grotere waarde te laten zijn voor gemeenten. Toepassing leidt tot een vernieuwingsproces met gevolgen voor dienstverlening, organisatie en werk. Menno ter Wal van Deloitte neemt je mee op een reist naar de toekomst van financiën.

Inspiratiesessie De toekomst van Financiën
Menno ter Wal, Deloitte
14 januari 2021, 12-30-13.30 uur

Innoveren kun je leren

In deze sessies gaan Martin Jansen en Joris Kruse in op de kunst van innoveren. Innoveren is een vak dat geleerd kan worden en is van groot belang geworden voor gemeenten om publieke waarde te kunnen blijven leveren. Aan de orde komen diverse methodieken en praktijktoepassingen in de gemeente Utrecht.

Inspiratiessessie Innoveren kun je leren
Martin Jansen, gemeente Utrecht, Joris Kruse, Studio Kidman & Nicholson
21 januari 2021, 12.30-13.30 uur

De gemeentelijke organisatie van de toekomst

De uitdagingen van de netwerksamenleving vragen om een wendbare, flexibele en efficiënte gemeentelijke organisatie. Wat betekenen deze uitdagingen voor strategie, structuur en systemen van de gemeentelijke organisatie van de toekomst? Is meer zelforganisatie en horizontalisering nodig of wordt de gemeentelijke organisatie een digitaal platform met een democratische licentie? Diederik Hommes schetst perspectieven van de gemeentelijke overheidsorganisaties van de toekomst.

De gemeentelijke organisatie van de toekomst
Diederik Hommes, Rijnconsult
28 januari 2021, 12.30-13.30 uur

De reis van de Innovatiegroep Chatbot Verhuizen

In 2019 startte de Innovatiegroep Chatbot Verhuizen, een samenwerking van de gemeenten Utrecht, Tilburg, VDP, VNG Realisatie en A&O fonds Gemeenten. Wat kan over innovatie in de sector Gemeenten geleerd worden van de rei s van deze innovatiegroep? Met als tussenstations Ideevorming, Ontwikkeling van de chatbot, Implementatie in de gemeente Dongen en Dordrecht, en Opschaling – toepassing door andere gemeenten.

De reis van de Innovatiegroep Chatbot Verhuizen
Alexandra van der Lee, Alexandra Management&Coaching en Jeroen Stam, Processpecialisten
4 februari 2021, 12.30-13.30 uur

De lessen van datagedreven werken

In 2020 vergeleek een onderzoeksteam in opdracht van A&O fonds Gemeenten 20 succesvolle projecten datagedreven werken in gemeenten. Wat kan geleerd worden van deze cases? Vivian Heijnen en Martin Jansen gaan in op de innovatie- en leerprocessen van datagedreven werken.

De lessen van datagedreven werken
Vivian Heinen, Tulser en Martin Jansen, gemeente Utrecht
11 februari 2021, 12.30-13.30 uur

Nieuwe taal en nieuwe perspectieven voor de gemeentelijke organisatie

Slotprogramma met Jaring Hiemstra.
18 februari 2021, 10.00 – 12.00 uur

Meer informatie en Inschrijven

De inspiratiesessies worden gegeven door het A&O Fonds Gemeenten. Meer informatie en inschrijven via de website van A&O Fonds.

Partnerbijdrage

AO_Logo_RGB_Liggend-Donkerblauw
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek