Menu

We zoeken verbindende leiders die hun nek willen uitsteken

dinsdag 18 januari 2022
Leernetwerk Verandering in control voor financials

‘We kunnen de ontwikkelingen afwachten, maar geven het liever samen vorm en inhoud,’ zegt Marcel Schippers, bestuurslid van FAMO en manager control in Nissewaard. Samen met Marcel Heckmans, directeur Dienstverlening bij Sittard-Geleen, kijkt hij uit naar de start van het leernetwerk voor directeuren en managers financiën die vernieuwingen bij gemeenten moeten gaan sturen. Marcel Heckmans: ‘We zoeken verbindende leiders die hun nek willen uitsteken, willen experimenteren en van elkaar willen Ieren.’

Financiële functie verandert ingrijpend

A&O fonds Gemeenten start samen met Twynstra Gudde en Deloitte een uniek leernetwerk voor directeuren en managers financiën en bedrijfsvoering en concerncontrollers. De financiële functie verandert namelijk ingrijpend door technologische vernieuwingen.

Schippers en Heckmans werkten vorig jaar mee aan het rapport ‘De toekomst van financiën’ van A&O fonds Gemeenten en Deloitte. Uit het rapport blijkt dat gemeenten het accent moeten verleggen: van het effectief uitvoeren van de administratie naar meer bedrijfseconomische analyses om de maatschappelijke opdracht beter te ondersteunen.

Marcel Heckmans, Directeur Dienstverlening bij gemeente Sittard-Geleen

Controlelast account omlaag

De opkomst van het datagedreven werken maakt dit mogelijk en er zijn nog zoveel meer perspectieven. Schippers: ‘Zo bekijken we in Nissewaard momenteel of we de controlelast van de accountant omIaag kunnen brengen met behulp van data en dagelijkse controles op data. Hiermee zet je data in voor interne beheersing.

Die ervaringen kunnen we delen met anderen. Vandaar dat ik enthousiast ben voor het leernetwerk. Mijn uitdaging? Je kunt mooie dashboards en data-analyses hebben, maar medewerkers moeten er wel gebruik van maken. Hoe krijg je dat voor elkaar?’ is een typische vraag voor het nieuwe leernetwerk.

Marcel Schippers Manager control in Nissewaard

Top moet vernieuwing uitdragen

De ‘tone at the top’ is van groot belang voor de noodzakelijke transformatie, vindt Heckmans: ’Als de top de vernieuwing niet kan uitdragen en aanjagen, wordt het voor medewerkers lastig te weten wat het doel is. Het gaat om een gemeentebrede transitie van proces, inhoud en structuur, maar ook zeker om een transformatie en dus om gedragsverandering. Wie aan de slag wil met financiële inhoud, innovatie en veranderkunde, is zeer welkom in het leernetwerk.’

Als de top de vernieuwing niet kan uitdragen

Het uitgangspunt van het leernetwerk is een intervisiegroep van maximaal 25 mensen. Deelname is kosteloos, maar niet vrijblijvend. Heckmans: ‘Deelnemers committeren zich voor een paar maanden aan het traject, waarin we kennis delen, handvatten ontwikkelen en elkaar steunen bij het experimenteren.’

De start is komend voorjaar en Heckmans en Schippers zijn in ieder geval van de partij. Schippers: ‘Wij zijn overtuigd van de urgentie en willen graag met collega's de beweging verder brengen. Als het rapport van Deloitte in de la verdwijnt, gaan de ontwikkelingen even goed door, maar misschien niet op de goede manier. We willen aan het stuur zitten.’

Meld je aan

Dit leernetwerk van 7 dagdelen, dat start 17 maart 2022, is speciaal voor directeuren en managers Financiën, Bedrijfsvoering en concerncontrollers. Je leert hoe je jouw directie Financiën toekomstbestendig maakt en wat de actuele (digitale) trends en ontwikkelingen zijn in de financiële functie.

Meld je hier aan

Meer weten?

Via de link hieronder lees je alles over dit leernetwerk. Ook vind je daar het rapport De toekomst van Financiën dat in 2020 A&O fonds Gemeenten heeft uitgebracht. De resultaten zijn uitgesplitst naar schaalgrootte van gemeenten.

Lees meer

Partnerbijdrage

AO_Logo_RGB_Staand-Donkerblauw
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek