Menu

Prepaid pinpas BNG Bank vindt weg naar Oekraïense vluchtelingen

donderdag 23 juni 2022

Partnerbijdrage BMC

Gevluchte Oekraïners die in een opvang zitten, krijgen leefgeld om onder meer eten en kleding te kopen. Omdat een Nederlandse bankrekening ontbreekt, betalen gemeenten het geld meestal contant uit. De prepaid pinpas, die BNG Bank beschikbaar stelt in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en card-managementpartner Worldline, is een makkelijker en veiliger alternatief voor contant geld.

Kort nadat de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne op gang kwam, ontstond binnen BNG Bank het idee om een helpende hand te bieden. Inmiddels maken meer dan 200 gemeenten gebruik van de door BNG Bank uitgegeven prepaid pinpas, waarmee Oekraïners hun dagelijkse uitgaven kunnen betalen.

E-mail naar alle gemeenten in Nederland

De prepaid pinpas is niet helemaal nieuw; een vrijwel identiek concept wordt al langer gebruikt voor het verstrekken van geld aan onder meer dak- en thuislozen en voor het uitkeren van kinderbijslag. Daardoor was het voor BNG Bank mogelijk om de pas voor vluchtelingen op korte termijn te introduceren. Op 1 april jl. ontvingen alle gemeenten in Nederland een e-mail met het aanbod om de pas in te zetten voor vluchtelingen. In de week erna toonden al zo’n 100 gemeenten interesse en op dit moment maken ruim 200 gemeenten gebruik van de pas.

Snel samenwerken naar een oplossing

Hoewel de pas snel beschikbaar kwam, had de introductie bij gemeenten die de pas nog níet gebruikten, nog wel wat voeten in aarde. Elke gemeente die de pas voor het eerst ging gebruiken, moest apart worden aangemeld bij het betaalsysteem van Worldline. Het leek een onmogelijke opgave. De VNG bood een helpende hand door de coördinatie op zich te nemen. Via een paraplu-overeenkomst werden de aanmeldingen snel geregeld en konden gemeenten vrijwel direct met de pinpas aan de slag.

Mogelijkheden om door te ontwikkelen

Hoewel het een druppel op een gloeiende plaat is van de ellende die de vluchtelingen doormaken, is BNG Bank trots en tevreden dat het een bijdrage heeft kunnen leveren aan de opvang van de Oekraïners. Bovendien is de prepaid pinpas door de soepele samenwerking met de VNG en Worldline ‘doorontwikkeld’. De pas kan in de toekomst vrij eenvoudig breder worden ingezet. Bijvoorbeeld voor andere doelgroepen die afhankelijk zijn van een gemeentelijke uitkering.

prepaid-pinpas-840px
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek