Menu

Op 1 januari 2018 zijn er 380 gemeenten

dinsdag 2 januari 2018

Vanaf 1 januari 2018 telt Nederland 380 gemeenten, 8 minder dan vorig jaar. Dat komt door herindelingen in de provincies Gelderland, Groningen en Friesland. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. - VNG

Herindelingen

In totaal zijn er 6 gemeentelijke herindelingen. Daarbij zijn 14 gemeenten betrokken, waarvan er 11 zijn opgeheven.

  • Op 1 januari 2018 worden de nieuwe gemeenten Midden-Groningen, het eveneens Groningse Westerwolde en het Friese Waadhoeke gevormd.
  • Als gemeenten geheel opgaan in een andere gemeente blijft één bestaande gemeentenaam ongewijzigd, wat het geval is bij Rijnwaarden en Zevenaar in Gelderland (wordt Zevenaar) en bij Leeuwarderadeel, dat onderdeel wordt van Leeuwarden.
  • Dat een gemeente wordt opgesplitst en ondergebracht bij een andere gemeente, komt minder vaak voor. Dat gebeurt bij Littenseradiel, dat in 2018 opgaat in Leeuwarden, Súdwest-Fryslân en de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Gemeenteoppervlak meest gegroeid in Friesland

In Friesland nam de gemiddelde oppervlakte van een gemeente de laatste 10 jaar naar verhouding het sterkst toe, gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Holland. In deze periode steeg de gemiddelde bevolkingsgrootte van gemeenten naar verhouding het meest in Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland.

Behalve door herindelingen wordt de bevolkingsgrootte ook beïnvloed door geboorte, sterfte en migratie. In de periode 1997–2007 namen de gemiddelde bevolkingsgrootte en oppervlakte van gemeenten naar verhouding het meest toe in Drenthe en Overijssel.

Westervoort heeft kleinste oppervlakte

In 2017 is Flevoland de provincie met de hoogste gemiddelde oppervlakte en het hoogste gemiddeld aantal inwoners per gemeente. De gemeente met de grootste oppervlakte is Súdwest-Fryslân. Dat is deze gemeente sinds de oprichting in 2011. Het Gelderse Westervoort heeft de kleinste oppervlakte.

Gemeentelijke herindelingen per 1-1-2019

Voor 1 januari 2019 staan 9 herindelingen op de planning, waarbij ongeveer een op de tien Nederlandse gemeenten is betrokken. De provincies Groningen en Zuid-Holland krijgen hier het meest mee te maken.

Bron: www.vng.nl.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek