Menu

Met exponentiële technologieën naar exponentiële treasury

donderdag 8 februari 2018

De technologie van vandaag biedt mogelijkheden die nooit eerder zo groot waren. Bovendien worden die mogelijkheden steeds groter. De technologieën van vandaag ontwikkelen zich niet lineair, maar exponentieel; in een banaanvormige groeicurve. Deze exponentiële technologieën zullen ook de afdelingen Treasury en Finance niet onberoerd laten. Hoe kun je de uitdagingen van exponentiële technologie het hoofd bieden en de mogelijkheden ervan omarmen? Samen met de Amerikaanse Association of Financial Professionals (AFP) deden wij uitvoerig onderzoek naar de impact van exponentiële technologie op de Treasury. Een samenvatting van onze bevindingen. - Zanders

In 2015 had minder dan 5 procent van de Fortune 500-ondernemingen een officiële Chief Digital Officer (CDO) in dienst; inmiddels beschikt zo’n 20 procent van deze bedrijven over een speciale CDO-functionaris.

Zelfs bij grote industriële concerns als General Electric (GE), ABB Group en Bombardier is de afgelopen twee jaar een CDO-functie gecreëerd. Zo voorziet Jeff Immelt (voormalig chairman en CEO van GE) dat zijn onderneming een digitale transformatie gaat doormaken die cruciaal zal zijn voor de overlevingskansen van GE. Hij verwacht dat GE in 2020 een top-10 speler in de softwarebranche zal zijn.

In het gehele bedrijfsleven beluisteren we soortgelijke geluiden rond digitalisering en het omarmen van technologie binnen de gehele organisatie. Zo verklaarde David Felton (VP & Treasurer bij Discovery Networks International): “Bij Discovery wordt het digitale dienstenaanbod steeds verder uitgebreid en dat betekent dat wij ook betalingen ontvangen van digitale online klanten met een abonnement op bepaalde online of app-diensten. Dit is een hele omschakeling voor Discovery, maar de digitale dienstverlening groeit snel.”

Banken hebben zich inmiddels ook gerealiseerd dat een ‘digitale’ strategie bij hen niet mag ontbreken nu digitale banken in het consumentensegment in opkomst zijn. De maatschappij stelt zich steeds meer in op online banking: wie gaat er nog wel eens naar een bankkantoor?

De nieuwe digitale marktuitdagers bieden klanten een volledig digitaal retailbankproduct en rukken ondertussen ook op de zakelijke markt langzaam maar gestaag op. Financiële dienstverlening was eens het exclusieve domein van de traditionele banken, maar ook andere ondernemingen – zoals M-Pesa in Kenia, onderdeel van Vodafone-dochter Safaricom – bieden deze diensten inmiddels aan lokale bedrijven en consumenten aan.

Lees het volledige artikel op www.zanders.eu.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek