Menu

Impact van technologische ontwikkelingen worden de komende jaren groter

maandag 18 december 2017

Gemiddeld zestig deelnemers waren 30 november, 1 en 8 december aanwezig bij de FAMO inspiratiesessie over Integrale Bedrijfsvoering bij de gemeente Amersfoort, Ede en Stichtse Vecht. Dat bedrijfsvoering een vak is, maakte Jan van Ginkel -loco-provinciesecretaris en concerndirecteur van de provincie Zuid-Holland & voorzitter raad van advies FAMO- steeds weer duidelijk. ‘Bedrijfsvoering is een primair proces en mede realisator van maatschappelijke opgaven. Betrek alle relevante mensen vanaf dag 1 bij het project, programma of opgave erbij en pak het integraal op. Zorg ervoor dat het projectteam niet uit alleen beleidsmedewerkers bestaat, dat werkt remmend. Overigens wil het niet zeggen dat bedrijfsvoering overal in mee moet gaan. Stel vooraf kaders vast, voer het gesprek met het Management Team en durf soms ook nee te zeggen. Ook mogen we best een beetje trots zijn op de mensen in bedrijfsvoering!

Technologie, data en veiligheid worden de komende jaren steeds belangrijker. Deze drie hebben een grote invloed op de bedrijfsvoering en impact op de primaire processen binnen organisaties. Uiteindelijk komt technologie langzamer dan we denken, maar zal de impact des te groter zijn.’. Jan’s woorden leidden tot levendige en verhelderende discussies.

Best practices gemeente Amersfoort, Ede en Stichtse Vecht

In de inspiratiesessies werden de best practices gedeeld op het gebied van integrale bedrijfsvoering van de gemeente Amersfoort, Ede en Stichtse Vecht.

Zo heeft gemeente Amersfoort zich getransformeerd naar regiegemeente. De gemeente ging van drie sectoren naar 15 afdelingen, ca. 950 medewerkers waarvan 200 flexibele schil. Na ongeveer anderhalf jaar waren de afdelingen en organisatie op orde. Herke Elbers, gemeentesecretaris van gemeente Amersfoort, benadrukte in haar presentatie: ‘luister naar de burger, neem risico en heb vertrouwen. Weet wat er leeft in de stad. En doe het samen voor de stad, met de ondernemers en bewoners.

De bijeenkomst in Ede startte met de film Gemeente Ede: Traditie met innoveren over de bijzondere verschillen in de omgeving van gemeente Ede: traditie en innovatie, centrum en agrarische omgeving, theorie en praktijk. Met als kern: Food&Veluwe. Dat is wat de gemeente Ede zo bijzonder maakt. Participatie is meer dan alleen aan het eind van het proces inwoners betrekken gaf Jeroen van Delden, gemeentesecretaris van gemeente Ede, ons mee.

Gemeente Stichtse Vecht is nauw betrokken bij het bewonersinitiatief (stichting C-fordt), die het fort in Maarsseveen ontwikkelt tot duurzame broedplaats voor kunst en cultuur. Door het betrekken van alle stakeholders heeft de gemeente Stichtse Vecht in slechts 14 dagen de begroting rond gekregen. Wellicht een onderwerp voor een volgende themabijeenkomst’ opperde Annette Hussels, gemeentesecretaris van gemeente Stichtse Vecht.

Terugblik inspiratiesessies

Jammer als u de sessies heeft gemist. Bekijk de aftermovie voor een impressie.

Meer inspiratie bijeenkomsten in 2018

In het nieuwe jaar organiseert FAMO meerdere kleinsch alige, regionale bijeenkomsten waar inspiratie centraal staat. Wij houden u op de hoogte via de website, LnkedIn, Facebook en Twitter pagina’s van FAMO.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek