Menu

Digitaliseer het hele financieringstraject

woensdag 14 februari 2018

Kunnen banken en andere financiële instellingen duurzaamheidstransities versnellen? Een aantal koplopers uit de Duurzame Top 100 van Trouw geeft tips. En vertellen hoe zij zelf verschil maken. In deel 3: Jan Willem Zwang. - BNG Bank

De jury van de Trouw Duurzame 100 noemt Jan Willem Zwang 'een bezige bij' in de duurzame energiemarkt. Hij is actief met een breed pakket aan activiteiten.

Een paar voorbeelden. Zon inkopen van daken in je buurt kan via ZonneHub, een coöperatie, samen met Eneco opgezet. Evensnelladen plaatst voor elektrische auto's snelle laadpalen op zonne-energie. Greencrowd realiseert crowdfunding projecten in veel gemeenten, van Nunspeet tot Echt-Susteren en Amsterdam.

Meer expertise

Zijn advies aan financiële instellingen: 'Trek meer medewerkers aan met expertise op duurzaamheid, plus in de top een portefeuillehouder bij de Raad van Bestuur.' Een tweede kans die hij ziet voor banken en fondsen: complete digitalisering van het financieringstraject van duurzame projecten. Beide adviezen combineren zou zeker de energietransitie fors versnellen. Het oplossen van de onderbezetting plus de kansen van de nieuwe tijd aangrijpen bij elkaar betekent grote stappen kunnen maken.

Jan Willem Zwang (1971) heeft een bedrijfseconomische achtergrond en werkte op interim-basis voor energie- en afvalbedrijven. Hij kent de overheden goed en overziet de markt. 'In 2002 werd de energiemarkt vrijgegeven en ging ik als zzp'er aan de slag bij een start-up. In 2010 ben ik Greenspread begonnen, in 2012 Greencrowd. Fossiel was verreweg dominant en de overheid was zoekende', overziet hij. 'Vooral de laatste twee, drie jaar gaan de ontwikkelingen snel en beweegt de markt enorm. Shell ging razend snel om. Concerns als SUEZ en RWE gingen zelf een sticker duurzaamheid geven of hun zuinige energiepoot apart op de markt brengen.'

ZORGINSTELLING LIEMERIJE

Op het dak van zorginstelling Liemerije Zevenaar zijn 900 zonnepanelen geplaatst in oktober 2016. De panelen leveren gezamenlijk zo’n 221.000 kilowattuur zonnestroom; bijna 20 procent van het totale energieverbruik van Liemerije.

Liemerije investeert via een 15-jarige leaseconstructie bij Greenspread (de eigenaar/exploitant van het systeem) in de pv-installatie en voor het andere deel wordt gebruikgemaakt van SDE+-subsidie van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland.

Toezichthouders veel scherper

Met partners zette Zwang verschillende labels in de markt die elkaar versterken. Vanuit het kleine kantoor in het Utrechtse Woudenberg wordt een ware marktplaats voor financiering van duurzame energieprojecten aangestuurd. De stichting Greencrowdfinanciert projecten via crowdfunding. Greenspread omvat alle advies-, ontwikkel- en exploitatieactiviteiten.

Lees het volledige artikel op www.bngbank.nl.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek