Menu

BNG Bank verstrekt prepaid pinpassen voor vluchtelingen uit Oekraïne

dinsdag 5 april 2022

BNG Bank heeft op vrijdag 1 april alle gemeenten in Nederland benaderd met een aanbod om prepaid pinpassen te bestellen voor Oekraïense vluchtelingen. Dit als alternatief voor het verstrekken van contant geld aan de vluchtelingen, die doorgaans nog geen bankrekening in Nederland hebben. Het aanbod slaat aan: op maandag 4 april meldden zich al honderd gemeenten.

Veilig alternatief voor contant geld

Gevluchte Oekraïners die in een opvang zitten, krijgen leefgeld om onder meer eten en kleding te kopen. Wie bij een gastgezin verblijft, krijgt nog een extra vergoeding. Omdat een Nederlandse bankrekening ontbreekt, betalen gemeenten het geld meestal contant uit. De prepaid pinpas, die BNG Bank beschikbaar stelt in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en card management partner Worldline, is een makkelijker en veiliger alternatief voor het contante geld.

Maatschappelijk betrokken organisatie

De prepaid pinpas is niet helemaal nieuw; een vrijwel identiek concept wordt al langer gebruikt voor het verstrekken van geld aan dak- en thuislozen. Daardoor is het voor BNG Bank mogelijk om de pas voor vluchtelingen op korte termijn te introduceren. Gita Salden, CEO bij BNG Bank: ‘Natuurlijk trekken we het ons als maatschappelijk betrokken organisatie erg aan wat er gebeurt in Oekraïne en zijn we betrokken bij de mensen die vanwege de oorlog in Nederland belanden. We zijn er met z’n allen verantwoordelijk voor dat zij goed worden opgevangen en waar nodig gebruik kunnen maken van onze faciliteiten. Met de pas dragen we bij aan een veilige en gemakkelijke manier om in Nederland betalingen te kunnen doen.

Gemeente Utrecht ging al voor

In de komende periode worden de prepaid pinpassen aan de deelnemende gemeenten geleverd. BNG Bank heeft op voorhand tienduizenden extra passen besteld, die naar verwachting allemaal hun weg naar de pashouders zullen vinden. Vooruitlopend op de grote uitrol, is de gemeente Utrecht in de derde week van maart al gestart met het verstrekken van passen aan Oekraïense vluchtelingen. Utrecht is een van de circa dertig gemeenten die de BNG Bankpas al jaren gebruiken voor dak- en thuislozen.

Partnerbijdrage

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen via dit emailadres team6.decentraleoverheden@bngbank.nl of bel 070 - 3750 750

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek