Menu

Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2018 - Op safari voor duurzaam vastgoed

woensdag 10 januari 2018

Het met vastgoed faciliteren van een duurzame samenleving. Dat is de kern van de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2018, de samenwerkingsagenda van gemeenten, scholen en andere organisaties rond publiek gefinancierd vastgoed, waaronder buurthuizen, scholen en bibliotheken. -Bouwstenen voor Sociaal

Om dit vastgoed beter te benutten en krachten te bundelen hebben meer dan 100 partijen uit het maatschappelijk werkveld zich verenigd in het platform van Bouwstenen voor Sociaal. Ze werken samen aan de realisatie van de Agenda, onder ander door de sociaal economische ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en gericht met vastgoed te sturen op bestuurlijk vastgestelde doelen.

Transitie en transformatie opgave

Ingrid de Moel, directeur Bouwstenen; “Met name in het publiek gefinancierd vastgoed ligt er een grote opgave voor transitie en transformatie, niet alleen op pandniveau, maar ook ruimtelijk gezien. Veel maatschappelijke organisaties willen hun vastgoed verduurzamen en met het vastgoed bijdragen aan een duurzame samenleving; zowel fysiek als sociaal. Dat is ook vastgelegd in het energieakkoord en nog eens extra aangezet in het regeerakkoord. De koers is wat dit betreft duidelijk, maar om de klus te klaren valt er nog heel wat te doen.”

Hoofdpunten uit de agenda

Partners van Bouwstenen zetten komend jaar vooral in op de volgende onderwerpen:

  1. Blik op de bedoeling
  2. Realiseren duurzame kwaliteit
  3. Multifunctioneel gebruik beter mogelijk maken
  4. Transformeren en innoveren
  5. Besluitvorming faciliteren
  6. Verder leren en excelleren.

Werk aan de winkel

De Moel; “De onderwerpen zijn bewust als werkwoord geformuleerd. Ze laten zien waar het werkveld samen aan wil werken. De Agenda is ook het werkbriefje van Bouwstenen voor Sociaal. Bouwstenen informeert, organiseert en brengt partijen bij elkaar om de agenda verder te brengen. Omdat de ambities hoger zijn dan de mogelijkheden op korte termijn, zullen we slim moeten opereren en ook met elkaar op safari moeten gaan om nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Veel opgeleverd

Het samen optrekken heeft voordelen. Henk Hoogland, van het gemeentelijk vastgoedbedrijf Almere: Deelname aan Bouwstenen heeft ons ongelofelijk veel opgeleverd. Met name omdat er niet alleen inhoudelijk maar ook beleidsmatige kennis wordt uitgewisseld. We houden deze kennis niet alleen voor onszelf maar publiceren deze ook. Dankzij Bouwstenen kunnen wij in Almere soms 60% sneller tot besluitvorming komen, omdat het gaat over zaken die in ander gemeenten al hun waarde hebben bewezen.”

Meedoen

Hoogland rekent er op dat komende jaren veel meer partijen zich bij Bouwstenen aansluiten. “Naast het openbaar gebied is maatschappelijk vastgoed een van de grootste kapitaalgoederen van gemeenten. Dan kan je het je niet veroorloven om er niet mee aan de slag te gaan. De netwerkorganisatie van Bouwstenen is daarbij van grote waarde. Je krijgt toegang tot kennis die je voor een belangrijk deel ook direct in je eigen praktijk kunt inzetten. Wie wil zo’n kans nou aan zich voorbij laten gaan.”

Meer informatie

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek