Menu

Hoe ga je om met dilemma's en vraagstukken van (ambtelijke) samenwerking vanuit bedrijfsvoeringsperspectief?

woensdag 20 maart 2019 16:00 - woensdag 20 maart 2019 18:00

3de ronde tafelbijeenkomst

Datum: woensdag 20 maart 2019
Tijd: 16.00 - 18.00 uur, aansluitend diner
Locatie:
Bar Beton - Centraal Station Utrecht
Stationshal 9, 1e verdieping, Jaarbeurszijde, buiten OV poortjes
Kosten: Leden FAMO gratis, Niet leden € 60,-

Woensdagmiddag 20 maart 2019 organiseert FAMO in samenwerking met haar partner Berenschot de ronde tafelbijeenkomst over hoe u vanuit bedrijfsvoeringsperspectief het beste met dilemma’s en vraagstukken van (ambtelijke) samenwerking kunt omgaan. Wij nodigen u van harte uit om met ons in gesprek te gaan over hoe u in uw samenwerkingspraktijk omgaat met dilemma's.

Achtergrond informatie

De maatschappelijke opgaven zijn dermate ingewikkeld geworden dat veel kleinere en middelgrote gemeenten ambtelijk samenwerken in regionale verbanden om bestuurlijk zelfstandig te kunnen blijven. Vaak genoemde doelen van deze ambtelijke samenwerkingsverbanden zijn: verhogen van kwaliteit, verminderen van kwetsbaarheid en verlaging van kosten; dit zijn de zogenaamde 3 K’s. De gedachte is dat -door het realiseren van voordelen op deze 3 K’s- de organisatiekracht zodanig versterkt wordt dat een gemeente haar zelfstandigheid kan waarborgen.

Voor het kunnen realiseren van voordelen op deze 3 K’s is een belangrijke randvoorwaarde harmonisatie en standaardisatie van beleid en uitvoering. En daarmee komen we bij een belangrijk dilemma van ambtelijke samenwerking: harmonisatie en standaardisatie conflicteert weer met de eigenheid (autonomie) van een gemeente (de zogenaamde ‘couleur locale’), wat juist de reden was om als gemeente zelfstandig te willen blijven. We kunnen dit omschrijven als de ”Samenwerkingsparadox”. Samenwerking is voor veel middelgrote en kleinere gemeenten nodig om zelfstandig te kunnen blijven, maar daarvoor moet eigenheid worden ingeleverd. Hoe kunt u vanuit bedrijfsvoeringsperspectief het beste met dit soort dilemma’s van samenwerking omgaan? Graag gaan we met u in gesprek over hoe u in uw samenwerkingspraktijk omgaat met dit soort dilemma’s.

Een ander vraagstuk is dat vaak -bijvoorbeeld door raadsleden- gedacht wordt dat ambtelijke samenwerking per definitie kan leiden tot substantiële kostenbesparingen, door taken op een grotere schaal te organiseren. Vanuit de uitgebreide benchmarkgegevens van Berenschot kunnen wij u inzicht geven hoe de kosten van ambtelijke samenwerkingsverbanden zich verhouden ten opzichte van reguliere gemeenten. We zijn benieuwd naar uw kennis en ervaringen met het monitoren van de kosten van de samenwerkingen waarin uw gemeente participeert: waar treedt wel schaalvoordeel op en waar niet?

Doel van de bijeenkomst

Het doel van de ronde tafelbijeenkomst is om in een interactieve sessie deze (en gerelateerde) vragen rondom intergemeentelijke samenwerking vanuit bedrijfsvoeringsperspectief met elkaar door te nemen. Berenschot verzorgt een bondige, prikkelende voorzet aan de hand van praktische illustraties.

Programma

16:00 – 16:05 uur: opening en welkom door FAMO
16:05 – 16:15 uur: voorstelronde
16:15 – 16:30 uur: prikkelende voorzet van Berenschot over (ambtelijke) samenwerking en benchmarkinformatie
16:30 – 17:00 uur: interactie tussen deelnemers naar aanleiding van de stellingen en de reacties van deelnemers
17:00 – 17:15 uur: pauze (indien gewenst)
17:15 – 17:25 uur: voorbeeld uit de praktijk door Berenschot
17:25 – 18:00 uur: gelegenheid om eigen praktijkvoorbeelden in te brengen, zodat we hier samen van kunnen leren
18:00 – 19:30 uur: afsluitend diner


Neem indicatoren, benchmarkinformatie en dashboards van uw eigen organisatie mee (op papier of digitaal)? Uw input bespreken we graag tijdens het ronde tafelgesprek!

Kosten en aanmelden

De kosten voor deelname bedragen:

  • FAMO-leden: gratis
  • Niet-leden € 60,- (excl. BTW)


U kunt zich aanmelden via onderstaande button.

Aanmelden

Annuleren deelname
Kunt u na inschrijving toch niet aanwezig zijn? Breng ons via secretariaat@famo.org op de hoogte of laat iemand anders in uw plaats komen! Komt u niet opdagen zonder dit te laten weten, dan zijn we genoodzaakt een no-show factuur te sturen van € 60,- excl. BTW.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek