Menu
Over Famo Onze partners Publicaties Jouw netwerk!

RiskCongres Lokaal Bestuur 2020: “Help, ons vastgoed verzakt!

dinsdag 10 maart 2020 11:30 - dinsdag 10 maart 2020 17:10
banner met thema tekst

Volgens het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek dreigen er in Nederland circa een miljoen huizen een ernstig probleem te krijgen, namelijk verzakking door funderingsproblemen. Het probleem speelt in vele regio’s zoals in Rijnmond en Zaanstad maar ook in een plaats als Zevenaar, vlak bij de grens met Duitsland. Door het lage grondwaterpeil, als gevolg van de droogte, gaan houten palen onder de woningen rotten. Maar ook huizen met een fundering op staal zouden problemen kunnen krijgen. Droge klei klinkt in, daardoor verzakt de bodem. Met name huizen die voor 1970 zijn gebouwd lopen risico: één op de vier dreigt te verzakken. Huiseigenaren moeten de schade zelf betalen. Die kan volgens het Kenniscentrum oplopen tot wel honderdduizend euro per huis.

Veel partijen zijn betrokken zijn rond het thema “Help, ons vastgoed verzakt”. Te noemen zijn de bewoners (eigenaren en huurders), woningcorporaties, gemeenten, waterschappen, provincies en uiteraard ook de politiek en de landelijke overheid.

Door de veelheid aan stakeholders is het lastig om een probleemeigenaar aan te wijzen. Eén ding is zeker, de bewoner heeft er last van! Langzamerhand wordt de ernst van de situatie rond dit thema steeds duidelijker. Sommige betrokken partijen zijn bezig om goede oplossingen uit te werken, maar andere betrokken partijen nemen vooralsnog een afwachtende houding aan. Daarom hebben het Risk & Compliance Platform Europe en Public Values het initiatief genomen om alle partijen aan tafel te brengen op dinsdag 10 maart 2020 bij het RiskCongres Lokaal Bestuur in het Provinciehuis Utrecht. Niet alleen de overkoepelende organisaties komend aan bod, maar ook de partijen die daadwerkelijk bezig zijn met de oplossingen in de praktijk.

De beide dagvoorzitters Piet Klop RA MGA en Dr. Gerard van Bortel ontvangen u graag bij dit interactieve Congres !

U bent op dinsdag 10 maart 2020 van harte welkom vanaf 11.30 uur. Het programma begint exact om 12.00 uur, vervolgens kunt u een lunchworkshop kiezen. Daarna begint het plenaire programma. Het Congres wordt om 17.10 uur afgesloten met een netwerkborrel.

Bij uw aanmelding kunt u aangeven of u de 4 door de NBA gecertificeerde PE-punten wenst te ontvangen.

De speciale korting van 50 euro geldt voor leden van FAMO en PRIMO Nederland. U betaalt dan slechts 295 euro, exclusief btw in plaats van 345 euro, exclusief btw, inclusief lunchworkshop en netwerkborrel.

Programma

TijdOnderwerp
11.30 - 12.00 uurInloop, registratie, overhandiging van het congresboekje met thee / koffie.
12.20 - 12.20 uurAlgemeen welkom door congresvoorzitter Michel Klompmaker en de dagvoorzitters Piet Klop en Gerard van Bortel over de opzet en thematiek van dit RiskCongres Lokaal Bestuur.
12.25 - 13.50 uurLunchworkshop onder leiding van onze moderator Mark van de Weijer.
13.50 - 14.0- uurKorte break
14.00 - 15.15 uur Plenaire sessies deel 1. Allereerst schetst Gerard van Bortel als wetenschapper van de TU Delft maar vooral als toezichthouder de huidige situatie rond de verzakking van vastgoed. De praktijk bij de woningcorporaties, de risico’s die de gemeenten lopen en de noodzakelijk maatregelen komen daarbij uitgebreid aan de orde.

Vervolgens krijgen de twee experts van Zaanstad, Nel Hazendonk en Levinus Jongmans de gelegenheid om alle facetten, dus ook financiering, hun plan van aanpak toe te lichten. Zij gaan graag in debat met collega gemeentes en woningcorporaties over hun concrete aanpak.

De aanpak van het lokale bestuur wordt kritisch gevolgd door het expertpanel, bestaande uit Astrid van de Klift, zelf gemeentesecretaris en voorzitter van FAMO en Cosmo Schuurmans, ex-CFO van woningcorporatie Ymere en nu een van de oprichters van CCC (Controllers Circle Corporaties) en een vertegenwoordiger van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG).
15.15 - 15.45 uurNetworking pauze in de Foyer van het Provinciehuis Utrecht.
14.45 - 17.00 uurDeel 2 van de plenaire sessie met als uitgangspunt het landelijk beleid en de landelijke politiek. Zoals bekend raakt de verzakking van vastgoed onschuldige huurders, die met het geconstateerde probleem eigenlijk maar naar een kant op kunnen gaan en dat is naar de verhuurder. Maar die zit soms met de haren in het haar, want de gemeente, de provincie, het waterschap en de landelijke overheid hebben zo hun eigen agenda rond de verzakking van vastgoed. Als algemeen directeur van de Woonbond zal de heer Paulus Jansen spreken.

Het expert bestaande uit Jack Kruf (PRIMO Nederland), Geert Haisma (Twente University) en Johan de Kruijf (Radboud University) zal reageren nader ingaan op de nationale aanpak tot herstel.

Als keynote zal Tweede Kamerlid Farid Azarkan de reflectie verzorgen en aangeven waar de landelijke politie mee bezig is om het probleem van verzakking van vastgoed hoger op de agenda te krijgen.
17.00 - 17.10 uurAfsluiting door beide dagvoorzitters Piet Klop en Gerard van Bortel.
17.10 - 18.00 uurNetworking cocktail.

Inschrijven

Voor leden van FAMO geldt de korting van 50 euro, exclusief btw. U betaalt dan slechts 295 euro, exclusief btw. Bij de boeking vermeldt u de kortingscode FAMO2020.

Direct inschrijven

PE-punten

U kunt voor het bijwonen van dit Congres 4 gecertificeerde PE-punten verdienen als u dit bij uw inschrijving opgeeft.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek